ΟΣΤΕΟΕΙΔΕΣ ΟΣΤΕΩΜΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ Θ9 ΣΠΟΝΔΥΛΟΥ

25 06 2011

Συγγραφείς/Ιδρύματα
Ε.Κυριακόπουλος,  Γ.Παναγιωτοπούλου, Σ. Πέτροβας, Ν.Γεωργόπουλος, Μ.Μιχαήλ
Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης Γ.Ν. Καλαμάτας

Σκοπός
Παρουσιάζονται τα απεικονιστικά ευρήματα σε CT ΘΜΣΣ σε περίπτωση οστεοειδούς οστεώματος στο σώμα του Θ9 σπονδύλου.

Υλικό & Μέθοδος
Πρόκειται για ασθενή 20 ετών, που προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου μας, με επίμονο άλγος στη θωρακική μοίρα της ΣΣ, το οποίο χειροτέρευε κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανακουφιζόταν με τη λήψη ασπιρίνης. Η α/α ΘΜΣΣ δεν ανέδειξε κάποια βλάβη.

Αποτελέσματα
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε CT της ΘΜΣΣ, η οποία ανέδειξε μικρή (περίπου 15χιλ.) αλλοίωση με διαυγαστική ζώνη πέριξ οστίτου ιστού, στο σώμα του Θ9 σπονδύλου, ως επί οστεοειδούς οστεώματος.

Συμπεράσματα

Το οστεοειδές οστέωμα παρουσιάζεται συχνότερα στους άνδρες, στη 2η-3η δεκαετία, με εντοπισμένο διαλείπον οστικό άλγος, ιδιαίτερα τη νύχτα, το οποίο ανακουφίζεται με λήψη ασπιρίνης. Η συχνότερη εντόπιση είναι στο μηριαίο οστό και στην κνήμη. Επίσης  γενικά στα άνω και κάτω άκρα. Οι βλάβες στη σπονδυλική στήλη (περίπου 5%) αφορούν συχνότερα τα σπονδυλικά τόξα και εκδηλώνονται με επώδυνη σκολίωση. Στην δική μας περίπτωση το οστεοειδές οστέωμα αφορούσε το σώμα του σπονδύλου.

Είναι ένας καλοήθης όγκος που εντοπίζεται συνήθως στο φλοιώδες τμήμα των μακρών οστών. Η αλλοίωση συνιστά μια στρογγυλή ακτινοδιαυγή περιοχή διαμέτρου 0,5-1,5εκ. με σκληρυντικό χείλος, που περιλαμβάνει συνήθως μικρή πυκνή ακτινοσκιερή εστία, γνωστή ως φωλεά (nidus).

Η διαφορική διάγνωση θα πρέπει να περιλαμβάνει το οστεοβλάστωμα, το κεντρικό απόστημα του Brodie, τη σκληρυντική οστεομυελίτιδα και την οστική νησίδα (ενόστωση).

Ενώ η χειρουργική αφαίρεση είναι η θεραπεία εκλογής, η CT μπορεί να καθοδηγήσει κατευθυνόμενες τεχνικές  με θερμοπηξία, διάμεση φωτοπηξία με λέιζερ και αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.“Ακτινολογία και Απεικόνιση”, David Sutton, p.165-169.
2.“Spiral and Multislice Computed Tomography of the Body”, Mathias Prokop, Michael Galanski,  p.987-988.
3.“Ορθοπεδική και Τραυματολογία, Όγκοι του Μυοσκελετικού Συστήματος”, Α.Χατζηπαύλου, Μ.Τζερμιαδιανός, Ι.Γαϊτάνης, p.53-62.
4.“Ορθοπεδική, Παθήσεις και Κακώσεις του Μυοσκελετικού Συστήματος”, Παναγιώτης Π.Συμεωνίδης, p.387-388.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες
Αρέσει σε %d bloggers: