ΑΧΑΛΑΣΙΑ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΣΕ ΝΕΑΡΟ ΑΣΘΕΝΗ

28 05 2010

Συγγραφείς / Ιδρύματα

Στασινόπουλος Δημήτριος, Κυριακόπουλος Εμμανουήλ, Πέτροβας Σωκράτης, Γεωργόπουλος Νικόλαος, Ιοβακίνη Βαλέρια, Μιχαήλ Μιχαήλ.
Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας

Σκοπός

Παρουσιάζονται τα απεικονιστικά ευρήματα σε περίπτωση αχαλασίας του οισοφάγου νεαρού ασθενούς: (α) από το υπερηχογράφημα & (β) από την διάβαση του οισοφάγου.

Υλικό – Μέθοδος

Πρόκειται για ασθενή 20 ετών ο οποίος προσήλθε στο νοσοκομείο μας για δυσκαταποσία (αρχικώς σε στερεές και σταδιακώς σε υγρές τροφές). Ταλαιπωρείται από πολλαπλούς εμέτους κατά την διάρκεια της ημέρας μετά την λήψη τροφής. Συνυπάρχει απώλεια βάρους.

Πραγματοποιήθηκε υπερηχογραφικός έλεγχος και στην συνέχεια έλεγχος με διάβαση οισοφάγου.

Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο τα όργανα της άνω κοιλίας ελέγχονται φυσιολογικά. Δεξιά της καρδιάς και κατά συνέχεια με τον οισοφάγο απεικονίζεται υποηχoγενές μόρφωμα, συμβατό με διάταση του οισοφάγου ή εικόνα διαφραγματοκήλης.

Ακολουθεί διάβαση του οισοφάγου με βαριούχο γεύμα κατά την οποία παρατηρείται μεγάλη διάταση του οισοφάγου στο σύνολό του καθώς και  στένωσή στην γαστροισοφαγική γωνία με σχεδόν πλήρη απόφραξη αυτής

Αποτέλεσμα

Στην συνέχεια διενεργείται γαστροσκόπηση κατά την οποία λαμβάνονται ιστοτεμάχια για βιοψία. Επιβεβαιώνεται η διάταση του οισοφάγου ενώ τα ιστολογικά ευρήματα είναι ενδεικτικά οισοφαγίτιδας. Χωρίς στοιχεία διηθητικής εξεργασίας στο προς εξέταση υλικό.

Ο ασθενής παραπέμπεται για μανομετρικό έλεγχο στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών στο οποίο επιβεβαιώνεται η ύπαρξη της αχαλασίας με τυπικά μανομετρικά ευρήματα.

Συμπέρασμα

Η αχαλασία είναι κινητική διαταραχή του οισοφάγου που εμφανίζεται στις ηλικίες 35-50 ετών. Προκαλείται από τον εκφυλισμό των νευρώνων του μυϊκού πλέγματος του Auerbach.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνίσταται στην διαστολή με μπαλόνι της συμβολής ή σε μυοτομή.

Ο ασθενής μας είναι προγραμματισμένος για τέτοιου είδους επέμβαση.

Βιβλιογραφία:

  1. David Sutton «Ακτινολογία & Απεικόνιση».
  2. Άνθιμος Χριστοφορίδης «Επίτομη Ακτινολογία».
  3. Λάμπρος Βλάχος «Σύγχρονη Διαγνωστική Απεικόνιση».
Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες
Αρέσει σε %d bloggers: