ΟΠΙΣΘΟΑΟΡΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΝΕΦΡΙΚΗ ΦΛΕΒΑ

11 11 2008

Συγγραφείς / Ιδρύματα

Χατζηδάκη Ελένη, Κωτσόβολου Φωτεινή, Μιχαήλ Μιχαήλ, Αντωνόπουλος-Πέτροβας Σωκράτης, Ιοβακίνη Βαλέρια
Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας

Σκοπός

Η παρουσίαση σπάνιας ανατομικής παραλλαγής της ΑΝΦ σε ενήλικα ασθενή (απεικονιστικά ευρήματα και κλινική αξιολόγησή τους, για την διαγνωστική προσπέλαση ή τον προεγχειρητικό έλεγχο).

Υλικό – Μέθοδος

Ασθενής 78 ετών προσήλθε στο τμήμα μας για την διερεύνηση επαναλαμβανόμενων επεισοδίων ατελούς ειλεού. Πραγματοποιήθηκε Υ/Τ άνω-κάτω κοιλίας, με τομές 10χιλ..

Αποτελέσματα

Η Υ/Τ ανέδειξε εκτεταμένη αποτιτάνωση κοιλιακής αορτής και ΟΑΑΝΦ, ενώ τα υπόλοιπα ενδοκοιλιακά όργανα απεικονίσθηκαν φυσιολογικά. Έγινε περαιτέρω ανάλυση με τομές 2χιλ.

Συμπεράσματα

Η Οπισθοαoρτική Αριστερή Νεφρική Φλέβα (ΟΑΑΝΦ) είναι μία σπάνια ανατομική παραλλαγή (1,7-3,4%), η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν εμφανίζει συμπτώματα. Η συμπίεσή της από την κοιλιακή αορτή ονομάζεται «οπίσθιο φαινόμενο καρυοθραύστη» και μπορεί να αποτελέσει τη βάση του «συνδρόμου του καρυοθραύστη», μία σπάνια αιτία αιματουρίας, κιρσοκήλης, καθώς και παλινδρόμησης της αριστερής ωοθηκικής φλέβας, κιρσών των φλεβών της λεκάνης και αμβλέος πυελικού άλγους («σύνδρομο πυελικής συμφόρησης»).

Επιπλέον, η γνώση των ανατομικών παραλλαγών της νεφρικής φλέβας είναι σημαντική για την διερεύνηση και αντιμετώπιση νεφρικών τραυμάτων, νεφρεκτομής, μεταμόσχευσης νεφρού, καθώς και άλλες χειρουργικές μεθόδους όπως αγγειοπλαστικές ή χειρουργική αντιμετώπιση ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής. Η ακριβής διαγνωστική προσπέλαση κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποτρέψει τον τραυματισμό εξ αμελείας ή μεγάλη φλεβική αιμορραγία.

Η Υ/Τ ρουτίνας απεικονίζει τις συγγενείς ανωμαλίες της ΑΝΦ με μεγάλη ακρίβεια, όπως προκύπτει από την εμπειρία μας και σε συμφωνία με τη διεθνή βιβλιογραφία. Είναι σημαντική η αναγνώριση και η επισήμανση αυτής της παραλλαγής, ιδιαίτερα σε επικείμενη χειρουργική επέμβαση στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο, καθώς και στη διερεύνηση περιπτώσεων αιματουρίας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ή άλλων συμπτωμάτων που συμπεριλαμβάνονται στο «σύνδρομο του καρυοθραύστη».

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες
Αρέσει σε %d bloggers: