ΙΝΩΔΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΣΦΗΝΟΕΙΔΟΥΣ ΟΣΤΟΥ

11 10 2008

Συγγραφείς / Ιδρύματα

Κωτσόβολου Φωτεινή, Χατζηδάκη Ελένη, Μιχαήλ Μιχαήλ, Αντωνόπουλος – Πέτροβας Σωκράτης, Γεωργόπουλος Νικόλαος
Ακτινολογικό Τμήμα Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σκοπός

Παρουσιάζονται τα απεικονιστικά ευρήματα μιας περίπτωσης ινώδους δυσπλασίας του σφηνοειδούς οστού, που απεικονίστηκε τυχαία σε CT εγκεφάλου.

Υλικό & Μέθοδος

Πρόκειται για μια περίπτωση γυναίκας 72 ετών, η οποία διακομίσθηκε στο ΤΕΠ του νοσοκομείου μας με κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε θλαστικό τραύμα ινιακής χώρας κεφαλής. Ψηλαφητικώς δόθηκε η εντύπωση πιθανού κατάγματος. Επίσης, η ασθενής ανέφερε περιτραυματική απώλεια των αισθήσεων. Για τη διερεύνηση της ανωτέρω κακώσεως διενεργήθηκε CT εγκεφάλου, με κλασσική τεχνική.

Αποτελέσματα

Η CT δεν ανέδειξε αιμάτωμα, αιμορραγική θλάση του εγκεφάλου, ή κρανιακό κάταγμα. Ο σφηνοειδούς βόθρος καταλαμβάνεται, στο μεγαλύτερο μέρος το, από οστικό «μόρφωμα», με εικόνα «θολής υάλου» (ground glass). Το ανωτέρω μόρφωμα είναι ευδιάκριτο και στο scannogram. Τα απεικονιστικά ευρήματα είναι σχεδόν παθογνωμονικά ινώδους δυσπλασίας του σφηνοειδούς οστού.

Συμπεράσματα

Η ινώδης δυσπλασία είναι οστική νόσος που χαρακτηρίζεται από προοδευτική αντικατάσταση του φυσιολογικού μυελού των οστών από ινώδη ιστό και δοκιδωτό οστούν. Η CT αναδεικνύει τρεις μορφολογικές εικόνες: παγετοειδές οστού (δίκην θολής υάλου), σκληρυντικές και κυστικές αλλοιώσεις. Προσβάλλει οποιοδήποτε οστό του σώματος.

Το κύριο σύμπτωμα είναι η δυσμορφία του προσωπικού κρανίου, αλλά μπορεί να είναι τυχαίο απεικονιστικό εύρημα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Παρουσιάζεται σε τρεις κλινικές μορφές: την μονοοστική, την πολυοστική ινώδη δυσπλασία και το σύνδρομο McCune-Albright. Η μονοοστική κρανιοπροσωπική ινώδης δυσπλασία έχει πολύ καλή πρόγνωση. Οι περισσότερες βλάβες σταματούν να αναπτύσσονται στην εφηβεία. Η πολυοστική ινώδης δυσπλασία έχει χειρότερη πρόγνωση, αλλά σπάνια είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Γι’αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνίσταται χειρουργική επέμβαση, αλλά ούτε ακτινοθεραπεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει κακοήθη εξαλλαγή.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες
Αρέσει σε %d bloggers: